Астрономи зафіксували найпотужніший спалах у поточному сонячному циклі

Астрономи зафіксували найпотужніший спалах у поточному сонячному циклі

У вівторок, 14 травня, учені зафіксували спалах на Сонці, який увійшов у двадцятку найпотужніших за всю історію спостережень та став найсильнішим у поточному сонячному циклі

Зміст

Про це повідомляє Science Alert.

Сонячна пляма AR 3664 викинула потужний спалах Х8,7, за ним 15 травня послідував дещо слабший спалах X3.4. 

Спалахи класу X — це найпотужніші спалахи, з якими може впоратися наше Сонце. Як зазначають науковці, вони стались на далекому боці Сонця, поза зоною видимості з Землі, а отже, імовірність сонячної бурі дуже мала.

Однак зона сонячної плями, яка розташована одразу за лімбом на протилежному боці Сонця й незабаром має повернутися до нас, також 15 травня викинула спалах X2.9, — а це означає, що найближчими днями на Землі можуть статися сонячні бурі.

Такий сплеск сонячної активності може означати, що ми досягли сонячного максимуму. Це пік 11-річного циклу активності Сонця, коли воно демонструє найбільшу кількість сонячних плям, а також пов’язаних із ними спалахів і корональних викидів маси.

Оскільки цей сонячний цикл виявився набагато активнішим, ніж початкові офіційні прогнози, це є чудовою новиною для дослідників Сонця та полярних сяйв. Завдяки цьому ми отримуємо набагато більше даних, щоб спробувати зрозуміти, чому сонячні цикли поводяться саме так, а це своєю чергою може допомогти краще прогнозувати час сонячних максимумів і мінімумів, а також силу майбутніх сонячних циклів.

  • У неділю, 5 травня, науковці з американського Центру прогнозування космічної погоди NOAA зафіксували одні з найпотужніших спалахів на Сонці, плив яких відчули навіть на Землі.
  • Внаслідок найпотужнішої за останні 20 років магнітної бурі на Сонці, яка почалася 10 травня, супутники Starlink компанії Ілона Маска SpaceX вийшли з ладу.
  • Протягом минулих вихідних українці в багатьох областях нашої держави могли спостерігати рідкісне полярне сяйво. Таке явище спричинила сильна геомагнітна буря.
UkraineNews