Інноваційна школа з Варшави нагороджена престижною нагородою

Інноваційна школа з Варшави нагороджена престижною нагородою

Нагорода присуджується з 2020 року за видатний внесок у соціальну згуртованість у всій Європі

Інноваційна школа з Варшави нагороджена престижною нагородою

Варшавська Українська Школа «ВШколУ» отримала престижну нагороду CEB Award for Social Cohesion 2024 за свій інноваційний підхід до освіти дітей-біженців.

Ця нагорода присуджується Банком розвитку Ради Європи (CEB), установою, яка керується ідеалами сприяння соціальній єдності, солідарності та допомоги вразливим групам.

Нагорода присуджується з 2020 року за видатний внесок у соціальну згуртованість у всій Європі.

На здобуття премії було подано понад 100 ініціатив із 27 країн.

Вручення нагороди відбулося 6 червня під час урочистої гали в Рейк'явіку.

За словами заступниці директора школи Антоніни Міхаловської, ця школа робить неможливе.

«У ВШколУ ми робимо те, що багатьом здається неможливим – одночасно інтегруємо і дбаємо про збереження національної ідентичності, поєднуємо польську та українську освітні програми, робимо це разом, українці та поляки. Нагорода CEB – це відзнака, яка дає надію на новий підхід до освіти дітей-біженців», – зазначила Антоніна Міхаловська.

«Ця нагорода – це черговий крок наших учнів у напрямку Європи. Навчаючись у рамках інтегрованої польсько-української програми, одночасно зберігаючи українську ідентичність, наші діти стають живим мостом України до Європи», – підкреслила Оксана Колесник, директорка Варшавської Української Школи.

Від нагальної відповіді на кризу до комплексної освіти

Заснування Варшавської української школи було відповіддю на нагальну потребу, пов'язану з нападом росії на Україну і необхідністю піклування про дітей-біженців. ВШколУ була створена навесні 2022 року всього за 24 дні.

У відповідь на кризу ВШколУ створила безпечне та підтримуюче середовище, яке забезпечує освіту та психологічну і емоційну підтримку для дітей, що втекли від війни. Роботу в школі знайшли біженки з України.

ВШколУ, заснована Клубом Інтелігенції Католицької та Фундацією Український Дім у Варшаві за підтримки Save the Children Polska, відзначається новаторським підходом до навчання дітей з досвідом міграції та біженства.

Авторське рішення – поєднання польської та української освітніх програм – яке можна впроваджувати не лише в Польщі.

Учні навчаються одночасно двома мовами, завдяки чому можуть зберегти свою національну ідентичність, одночасно інтегруючись з місцевою спільнотою. 270 учениць і учнів навчаються в 11 класах.

ВШколУ – це проєкт, який вирішує дилеми щодо форми, процесів і доцільності освіти осіб з досвідом біженства за межами країни їх походження.

Засновники школи переконані, що забезпечення дітей освітою – це обов'язок дорослих, який виходить за межі турботи про дитинство учнів – це також інвестиція в майбутнє цілих суспільств.

Освіта молодих людей з досвідом біженства підтримує їх особистісний та інтелектуальний розвиток, а також дозволяє їм активно брати участь у суспільному та професійному житті. Все це у довгостроковій перспективі сприяє побудові більш інтегрованого, солідарного та сильного суспільства.

На жаль, безперервність SzkoUA перебуває під загрозою через дедалі менші фінансові можливості міжнародних організацій. Польська освітня субвенція не покриває всіх витрат. Та колектив ВШколу робить все можливе, щоб школа продовжила свою таку важливу діяльність.

UkraineNews