Кім Чен Ин пообіцяв Путіну «повну підтримку» у війні проти України

Глава Росії Володимир Путін і лідер КНДП Кім Чен Ин на офіційній церемонії зустрічі на площі Кім Ір Сена в Пхеньяні 19 червня 2024 року. AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин пообіцяв повну підтримку війни Росії в Україні перед початком зустрічі сам на сам із очільником Росії Володимиром Путіним у Пхеньяні в середу, 19 червня. Зустріч лідерів КНДР та РФ має на меті ще більше розширити економічну й військову співпрацю двох країн, демонструючи єдиний фронт проти Вашингтона.

Про це повідомляє AP.

Виступаючи перед зустріччю, Путін подякував Кіму за підтримку у війні та заявив, що дві країни підпишуть угоду про зміцнення партнерства, оскільки обидві "борються проти імперіалістичної гегемоністської політики США та їхніх сателітів".

Кім своєю чергою заявив, що відносини між Москвою і Пхеньяном зараз навіть тісніші, ніж за радянських часів, і назвав візит Путіна можливістю зміцнити дружбу.

Він пообіцяв "повну підтримку й солідарність своєї країни з російським урядом, армією й народом" у війні РФ проти України "для захисту суверенітету, інтересів безпеки й територіальної цілісності РФ". Водночас він не пояснив, якою буде ця підтримка.

АР зазначає, що Кім використовував подібну риторику і раніше, постійно заявляючи, що Північна Корея підтримує те, що він називає справедливими діями для захисту інтересів Росії, звинувачуючи в кризі "гегемоністську політику" Заходу на чолі з США.

Лідер КНДР також привітав "важливу роль і місію Росії у збереженні стратегічної стабільності й балансу в світі".

Перед особистими переговорами двох диктаторів Пхеньян зустрів Путіна пишною церемонією на головній площі міста, де Кім представив ключових членів північнокорейського керівництва, включаючи міністра закордонних справ, секретаря керівної партії, а також свою впливову сестру Кім Йо Чжон.

Величезні натовпи вишикувалися на вулицях, щоб привітати кортеж глави Кремля, розмахуючи північнокорейськими й російськими прапорами.

Жителі Північної Кореї відвідують офіційну церемонію зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним і лідером КНДР Кім Чен Ином на площі Кім Ір Сена в Пхеньяні 19 червня 2024 року. AP/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool

19 червня російський лідер Володимир Путін прибув до Північної Кореї. Це його перший візит в КНДР за 24 роки.

UkraineNews