На Буковині рекордна кількість хворих дітей на кашлюк

На Буковині рекордна кількість хворих дітей на кашлюк

На Буковині за чотири місяці зафіксовано 206 випадків кашлюку. Це рекордна кількість хворих.

Про це molbuk.ua повідомили у Центрі профілактики та контролю хвороб Чернівецької області.

За квітень в області на кашлюк захворіло 106 дітей. Хворих на кашлюк стає більше по всій Україні. Але серед лідерів наразі – Чернівецька й Рівненська області.

За аналогічний період 2023 року зафіксовано лише один випадок кашлюку. Цього року в січні – вісім хворих, у лютому – 30, в березні – 62, у квітні – 106 хворих.

Медики вважають, що кількість хворих різко зросла через те, що дітей не вакцинують.

«У 2020 році у нас було зафіксовано 83 випадки кашлюку. Це був останній найвищий показник. З того часу фіксували поодонокі випадки захворювання. З листопада минулого року кількість хворих почала зростати. Зараз ми маємо досить багато хворих – 206 випадків. Це велика кількість для керованої інфекції, якої могло б не бути, якби діти отримували щеплення. Епідемічна ситуація ускладнюється. Подальший прогноз несприятливий», – повідомив керівник епідемічного відділу Центру профілактики та контролю хвороб Чернівецької області Юрій Падурару.

Через коронавірус і війну процес щеплення сповільнився, тож зараз є чимало незахищених дітей.

«Діти або взагалі не отримали щеплення від кашлюку, або мають їх недостатньо. Через це знизився колективний імунітет. Зараз маємо найбільше хворих 10-14 років. У нас є інформація, що майже 5000 дітей не були вакциновані від кашлюку в належні терміни, тобто до семи років. Тому зараз тривають активні кампанії щеплення, потроху кількість нещеплених зменшується. Щодня педіатри й сімейні лікарі нагадують про вакцинацію. Зараз відчувається, що батьки стурбовані епідемічною ситуацією з кашлюком і перевіряють календар щеплень, рідше чуємо відмови від вакцинації», – пояснив Юрій Падурару.

Цього року до інфекційного відділення Чернівецької обласної дитячої лікарні через кашлюк потрапило понад 60 дітей.

Завідувачка інфекційного відділення Лариса Гук зізнається, що такої кількості хворих дітей у них ще не було, і радить батькам перевірити наявність щеплень у своїх дітей.

«Хворіють переважно невакциновані діти. Ситуація доволі напружена, бо їхня кількість зростає. Єдиний метод профілактики — щеплення. Якби понад 80 відсотків дітей мали щеплення, то не було б стільки хворих», – вважає Лариса Іванівна.

Лікарі вкотре нагадують: якщо дитина захворіла, не можна її відправляти у дитячий колектив, натомість треба звернутися до лікаря. Насторожити батьків має тривалий кашель.

«Кашлюк небезпечний своїми ускладненнями, а саме ураженням нервової системи, гіпоксією, пневмонією, судомами, носовими кровотечами, грижами. Найважче ця хвороба перебігає в немовлят», – сказала Лариса Гук.

UkraineNews