Що таке іпотека та як вона працює

Що таке іпотека та як вона працює

Втомилися орендувати житло й мрієте про власну квартиру? Ця мрія може здійснитися за допомогою іпотеки. Розповідаємо ключове, що потрібно знати про іпотеку, зокрема чому варто звернути увагу на житло в кредит на вторинному ринку.

Іпотека — це довготерміновий кредит під заставу нерухомості. Зазвичай її використовують саме для купівлі житла, заставою може бути нова квартира чи будинок. Водночас позичальник вважається власником житла й вільно може в ньому мешкати, своєчасно сплачуючи кредит на житло.

Зазвичай для отримання позики від банку необхідно зробити початковий внесок, розмір якого становить мінімум 25% від вартості житла, а іноді й третину чи половину. У багатьох людей уже на цьому етапі виникають складнощі через високу вартість житла, тому радимо розглядати не тільки первинний, а й вторинний ринок.

Способи погашення кредиту на житло

Для купівлі нерухомості на вторинному ринку банки зазвичай пропонують більш вигідні іпотечні програми. Наприклад, кредит Ощадбанку на житло на вторинному ринку доступний на строк до 20 років за фіксованою процентною ставкою від 19,05% до 19,4% та з можливістю отримання податкової знижки.

Банк пропонує два методи погашення іпотечного кредиту на житло, які відрізняються способом нарахування відсотків:

  • ануїтет — платежі здійснюються щомісячно або щоквартально й охоплюють проценти;
  • диференційований (класичний) — рівними частинами погашається лише основна сума кредиту, а платежі за річною відсотковою ставкою нараховуються на залишок боргу, згодом платежі стають меншими.

Які документи потрібні для оформлення іпотеки

Умови отримання в Ощадбанку кредиту на житло визначені українським законодавством. Вони передбачають:

  • вік не менш ніж 21 рік на момент відкриття позики й не менш ніж 75 років на момент її погашення;
  • офіційне працевлаштування або реєстрація як фізичної особи підприємця (ФОП);
  • наявність необхідного пакету документів, зокрема паспорта громадянина України, ідентифікаційного номера платника податків (ІПН), документа про доходи та утримання з них за останні 6 місяців, а також інші документи, перелік яких повідомить працівник банку під час консультації.

Також зазвичай під час схвалення кредиту під житло враховується кредитна історія позичальника. Краще, аби вона була позитивна.

Загалом іпотечне кредитування житла є для українців доступним і зручним методом отримати кошти на придбання квартири чи приватного будинку. Завдяки наявності стандартного процесу й деталізованого відповідного законодавства процес отримання такої позики в Україні досить швидкий і простий, тож кожен українець зі стабільним доходом має можливість отримати кредит на купівлю житла.

Щоб дізнатися більше про умови отримання іпотеки та купити житло в кредит від Ощадбанку, залиште заявку на сайті банку або завітайте у найближче відділення для консультації.

UkraineNews