Судові вироки за ухилення від мобілізації на Кіровоградщині: майже всі засуджені отримали умовні строки

Судові вироки за ухилення від мобілізації на Кіровоградщині: майже всі засуджені отримали умовні строки

Відмовився від призову, бо "Злякався", "Боявся вмерти", "Краще сяду в тюрму, ніж піду в армію", "… є християнином…, тому не хочу воювати зі зброєю в руках", "…не бажаю вбивати інших людей…", – такі пояснення в судах Кіровоградської області давали чоловіки, аргументуючи відмову або брати повістку, або їхати служити під час повномасштабної війни, яка почалась в Україні 24 лютого 2022-го року. Точка доступу проаналізувала вироки судів у справах, які стосуються ухилення від мобілізації. Військовозобов’язаним висували обвинувачення за статтею №336 Кримінального кодексу України – Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, а дві кримінальні справи розглядали за статтею №358 – підроблення документів, печаток, штампів та бланків, – коли ухилянти приносили в терцентри комплектування (ТЦК, колишні військкомати – ред.) підроблені довідки про непридатність до служби.

Судові вироки за ухилення від мобілізації на Кіровоградщині: майже всі засуджені отримали умовні строки

40 вироків за ухилення від мобілізації

Протягом 2022-2024 років суди Кіровоградської області винесли 40 вироків військовозобов’язаним чоловікам, які з різних причин відмовились йти на військову службу. Кримінальні справи розглядали у судах в Долинській, Компаніївці, Новоархангельську, Новоукраїнці, Гайвороні, Онуфріївці, Добровеличківці, Малій Висці, Олександрівці, Світловодську, Олександрії, Знам’янці і Кропивницькому. Усі обвинувачені "щиро каялись" у тому, що відмовились служити, і визнавали свою вину. Судячи з кількості ухвалених вироків щодо призначення їм умовного строку відбування покарання, суд вірив у їх каяття. До того ж, у матеріалах справ йшлось про те, що згідно статті 12 Кримінального кодексу України, де описані класифікації злочинів – ухилення від мобілізації в особливий період – є нетяжким злочином.

Угоди з прокурорами

18 обвинувачених в ухиленні від мобілізації чоловіків уклали з прокурорами угоди про винуватість. Частина з них отримали повістки, розписались у них і не прийшли в ТЦК у визначений день, решта – написали відмову від отримання повісток і мобілізаційних розпоряджень. Серед ухилянтів – слюсарі, волонтер, кухар, кранівник, працівник господарства лікарні, декілька чоловіків, які проходили строкову службу у 90-х роках минулого століття (усі вони – родом з Кіровоградської області і живуть у регіоні –  ред.), безробітні і декілька переселенців із Донецької області.

До прикладу, слюсар зі Знам’янки, який працює у компанії "Газорозподільні мережі України" і є рядовим військового запасу, відмовився брати повістку про відправку на військову службу.

… аргументуючи це тим, що через віросповідання та сімейні обставини він не може проходити військову службу, про що зазначив у відповідній заяві, – цитуємо вирок.

Чоловік уклав із прокурором угоду про визнання винуватості, а Знам'янський міськрайонний суд призначив йому таке ж покарання, як Ленінський суд – слюсарю з Кропивницького – позбавлення волі строком на три роки. Водночас на підставі статті 75 Кримінального кодексу України (Звільнення від відбування покарання з випробуванням) його звільнили від покарання, встановивши іспитовий строк терміном один рік. Протягом цього часу він має виконувати такі обов’язки:

  • повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання;
  • періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації.

Таку ж міру покарання Ленінський суд обрав кропивничанину, який відмовився отримувати повістку, а відтак служити у війську. Він з 2016 року є волонтером Благодійної організації "БТ БЕРЕГИНЯ УКРАЇНИ".

Зарекомендував себе з позитивної сторони, як здібний, старанний та наполегливий, справно виконує вимоги керівника, – йдеться у матеріалах справи.

Отримав вирок за ухилення від мобілізації переселенець із Донецької області. Справу розглядав Компаніївський райсуд. З матеріалів справи відомо, що чоловік не одружений, не працює і живе без реєстрації. Торік у січні ВЛК визнала його придатним до служби, отримувати повістку і служити в ЗСУ відмовився.

… у зв’язку з сімейними обставинами та перебуванні в нього на утриманні двох неповнолітніх дітей, хоча в дійсності, відповідно до свідоцтв про народження останніх, батьком їх не являється.

Чоловік уклав з прокурором угоду про визнання винуватості, а суд ухвалив рішення позбавити його волі на три роки, водночас звільнити від покарання з випробувальним терміном на один рік.

"Краще сяду в тюрму, ніж піду в армію", сказав обвинувачений в ухиленні від мобілізації переселенець з Донецької області. Суд відбувся в Олександрівському райсуді. У вересні 2022-го медична комісія визнала його придатним до служби, чоловік з 1987-го року має військовий квиток і військове звання сержанта. У грудні 2022-го йому принесли повістку, яку він відмовився брати. Суд позбавив його волі на три роки, водночас від відбування покарання звільнив з випробуванням на іспитовий термін два роки.

Умовні терміни

Не укладали угоди з прокурорами, однак теж отримали умовні строки покарання дев'ятнадцятеро засуджених за ухилення від мобілізації. 

Наприклад, в Олександрійському міськрайонному суді на рік умовно засудили чоловіка, який аргументував свою відмову йти воювати тим, що "… є християнином, членом Церкви Божої України "Джерело життя", тому відмовився від призову, бо не хоче воювати із зброєю в руках".

У квітні 2022-го він прийшов уточнити облікові дані і пройти медогляд, його визнали придатним до служби, однак він відкрито заявив, що відмовляється брати повістку і мобілізаційне розпорядження на відправку у військову частину.

Суд визнав його винним і призначив покарання – три роки позбавлення волі. Водночас його звільнили від нього за умови, що протягом одного року він не вчинить ще одне кримінальне правопорушення, а ще виконуватиме покладені на нього обов’язки:

  • періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;
  • повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання та роботи;
  • не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Аналогічне покарання Онуфріївський райсуд виніс уродженцю села Камбурліївка Онуфріївської громади. Торік у грудні ВЛК визнала його придатним до служби, але чоловік написав заяву про відмову бути призваним до ЗСУ. У суді вину визнав.

Не мав наміру мобілізуватися, оскільки сам є сиротою, на утриманні має двох малолітніх дітей, які навчаються у школі, хворіє, має високий тиск. Усвідомлює, що такі його дії кримінально карані, – йдеться в матеріалах суду.

Аналогічний вирок отримав військовозобв'язаний родом із селища Чульман (Якутія, Російська Федерація), який нині працює на заводі "Гідросент" у селищі Власівка Світловодської громади. "Має значні вади зору та не може повноцінно виконувати військовий обов`язок", пояснив чоловік в суді. Торік у серпні ВЛК визнала його обмежено придатним до військової служби, у жовтні він мав прийти в ТЦК, звідки його би відправили у військову частину, однак військовозобов’язаний туди не прийшов.

За підроблені довідки ВЛК – штраф або умовний строк

Як ми писали вище, двоє ухилянтів скористались підробленими довідками ВЛК, щоб не йти в армію.

Один з них – житель села Хмельове, який одружений і має сина, працює на Новокостянтинівській шахті ДП "Схід ГЗК" гірничим майстром підземної дільниці.

У невстановлений досудовим розслідуванням час та дату, у невстановленому місці отримав від невстановленої особи підроблену довідку від 02.01.2023 року за № 46/132 військово-лікарської комісії про непридатність до проходження військової служби з виключенням з військового обліку, виданої на його ім`я, яка не видавалося та не посвідчувалася, – йдеться у матеріалах справи.

В січні 2023 року чоловік надав в ТЦК цю довідку. В суді свою вину визнав повністю і уклав з прокурором угоду, яку Маловисківській міськрайонний суд затвердив і призначив чоловіку покарання –  штраф 850 гривень.

Підробленою довідкою ВЛК скористався й водій одного з транспортних підприємств Кропивницького, чоловік родом із села Новоолександрівка Маловисківської громади. Суд відбувся у Малій Висці.

… замовив у невстановленої досудовим розслідуванням особи підроблену довідку військово-лікарської комісії про непридатність до проходження військової служби з виключенням з військового обліку.

Під час досудового розслідування встановили, що у жовтні 2022-го ВЛК визнала його придатним до служби. Фіктивну довідку про непридатність він купив через два місяці, а у січні наступного року прийшов із нею у терцентр комплектування. Чоловік повністю визнав свою вину, а з прокурором уклав угоду про визнання винуватості. Маловисківський міськрайонний суд призначив йому остаточне покарання – звільнити від відбування покарання у вигляді позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк на три роки.

Реальні строки за ухилення від мобілізації

З сорока вироків у трьох випадках обвинувачені отримали покарання у вигляді реального позбавлення волі. Один із них – раніше судимий житель селища Салькове Гайворонського району, непрацюючий, неодружений і який не має на утриманні дітей чи батьків. У матеріалах справи йдеться про те, що 10 жовтня 2023 року чоловік прийшов на медогляд військово-лікарської комісії. Його визнали придатним до військової служби у ЗСУ, дали повістку і сказали прийти в ТЦК 22 листопада. Військовозобов’язаний не прийшов. Обтяжливою обставиною для нього стало те, що він систематично вчиняв домашнє насильство щодо співмешканки – ображав, залякував і принижував.

Обвинувачений вину визнав повністю і каявся, однак суд ухвалив рішення ув’язнити його на три з половиною роки.

Ще один фігурант кримінальної справи щодо ухилення від мобілізації – житель Кропивницького, військовозобов’язаний, який у грудні 2022 року прийшов у терцентр комплектування по бойовій повістці, однак категорично відмовився їхати у визначену військову частину.

Оскільки побоювався за своє життя, – з матеріалів справи.

Кіровський суд визнав його винним і призначив покарання – позбавлення волі на три роки. Водночас своїм же рішенням звільнив чоловіка від покарання. Визначивши випробувальний термін на два роки.

Таке рішення Кіровського суду прокурор оскаржив у Кропивницькому апеляційному суді. Колегія апеляційного суду задовольнила скаргу прокурора і обвинуваченого засудили до трьох років позбавлення волі з правом оскаржити рішення.

Інший ухилянт, який родом з Миколаївської області, на початку січня нинішнього року отримав повістку, згідно якої через два дні мав приїхати у терцентр комплектування, звідки його направили би у військову частину. У ТЦК він не приїхав.

Проходив строкову військову службу у 2017-2018 роках у військовій частині… Однак на відправлення 05.01.2024 року не прибув, оскільки має родину, співмешканку, яка наразі вагітна, і сина, яким, крім нього, нікому допомагати і забезпечувати. Від проходження служби категорично відмовляється, – з матеріалів справи.

Голованівський райсуд виніс покарання – позбавлення волі на три роки чотири місяці. Вирок оголосили 21 травня. Його можна оскаржити протягом місяця.

"Реальних покарань стане більше" – думка юриста

На сьогодні є підстави вважати, що кількість м’яких покарань (коли людину засуджують до позбавлення волі і звільняють від нього з випробувальним терміном – ред.) щодо людей, які ухиляються від призову і мобілізації, зменшиться. Зокрема, через те, що одна із таких справ у лютому 2024-го року дійшла до Верховного суду, який своєю постановою усі попередні вироки – суду першої інстанції, районного суду і апеляційного – скасував і повернув справу на повторний розгляд. Про це у коментарі Точці доступу розповів адвокат Євгеній Ісаєнко.

Підставою повторного розгляду справи стало те, що, призначаючи таке покарання, суд утворює у суспільства уявлення про те, що замість мобілізації можливо отримати кримінальне покарання з випробуванням, фактично перебуваючи на волі, і фактично бути звільненим від мобілізації.

Додав, що, за законом України "Про судоустрій і статус суддів", висновки Верховного суду зобов’язані враховувати усі суди країни і органи держвлади. Вважає, що у судах прискіпливіше вивчатимуть обставини, які можуть пом’якшити покарання.

Якщо раніше було достатньо кількох пом’якшувальних обставин, позитивних характеристик із місця проживання і роботи, перше притягнення до кримінальної відповідальності, то на сьогодні змінюються і реалії, і законодавство стає більш жорстким. Нині треба мати дійсно реальні підстави, які дозволяють дійти висновку, що без відбуття реального покарання, людина може бути виправлена.

Додав, що згідно оновленого закону про мобілізацію, який вступив у дію 18 травня, людей, яких засудили до позбавлення або обмеження волі, не виключатимуть з обліку військовозобов’язаних.

До набрання чинності змін до закону України "Про мобілізацію", була норма, яка дозволяла ТЦК виключати з військового обліку таких людей. Фактично особа отримувала вирок, у якому її звільнили від відбування покарання з випробувальним терміном на підставі статті 75, вона йшла з цим вироком в ТЦК, її виключали з обліку. На сьогодні ця норма змінилась і такі люди підлягають мобілізації.

UkraineNews