Дослідники вивчили проби волосся Бетховена й отримали нові важливі відомості про здоров’я і життя великого композитора.
Вчені виявили у волоссі німецького композитора Людвіга ван Бетховена велику кількість свинцю та інших токсичних речовин, які, схоже, можуть бути причиною його глухоти. Про це пише The New York Times.
Одним з потенційних джерел високих рівнів свинцю у Бетховена було дешеве вино. Форма свинцю, відома як ацетат свинцю або «свинцевий цукор», мала солодкий смак і часто додавалася до неякісного вина для поліпшення смаку.
Бетховен споживав значні кількості вина, приблизно по пляшці на день, а пізніше в житті навіть більше, вважаючи це корисним для здоров’я, а також через залежність.
Останні дні перед смертю у віці 56 років у 1827 році його друзі напоїли вином по ложці коли він був тяжко хворий.
Нагадаємо, ранішее було названо причину глухоти Бетховена.