Законопроєкт про передачу музеям арештованих культурних цінностей пройшов перше читання в Раді

Законопроєкт про передачу музеям арештованих культурних цінностей пройшов перше читання в Раді

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про зміни до Закону "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів" щодо особливостей управління культурними цінностями та іншими активами.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Телеграмі, передає Укрінформ.

За словами парламентарія, законопроєкт №11280-1 підтримав 251 народний депутат.

Документ пропонує зміну підходів до збереження культурних цінностей, арештованих у межах кримінального провадження й переданих АРМА.

Зокрема, пропонується визначити механізм оцінки арештованих активів, переданих в управління АРМА, шляхом проведення державної експертизи на предмет визначення їх культурної цінності, а в разі її наявності — передавати такі активи в управління до музеїв, заповідників, бібліотек або архівів державної форми власності.

Водночас пропонується встановити заборону на реалізацію майна, яке належить до культурних цінностей, до його конфіскації, іншого судового рішення про стягнення в дохід держави.

Як повідомлялося, Національному художньому музею передадуть на зберігання 112 картин із колекції, вилученої в обвинуваченого в державній зраді колишнього народного депутата Віктора Медведчука.

У квітні 2022 року під час кримінального провадження правоохоронці заарештували 264 картини з колекції Медведчука. За рішенням суду їх передали в управління АРМА для реалізації.

Зокрема, у колекції наявні роботи закарпатських митців ХХ століття — Йосипа Бокшая, Гаврила Глюка й Адальберта Ерделі, пейзаж живописця Володимира Орловського, картина Івана Айвазовського, а також ікони з бурштину і бісеру. Ці твори перебувають у Національному художньому музеї на тимчасовому зберіганні.

UkraineNews