Збірна України на Євро-2024: склад, календар матчів, трансляції

Збірна України на Євро-2024: склад, календар матчів, трансляції

Усе, що варто знати про виступ збірної України на Чемпіонаті Європи з футболу

Вже у п’ятницю, 14 червня, стартує футбольний Чемпіонат Європи 2024 року. Він проходитиме у Німеччині. Впродовж місяця 24 національні збірні «Старого світу» визначатимуть кращу команду.

Спочатку пройде груповий етап. Із шести груп у стадію плей-оф потраплять напряму по дві кращі команди, а також чотири найкращі збірні, які посядуть треті місця у групах. Далі ж все просто – матчі на вибування, починаючи з 1/8 фіналу. Про це Інформатор повідомляє із посиланням на Українську асоціацію футболу.

Що стосується підготовки – то Україна провела три контрольні поєдинки. З Німеччиною зіграли внічию 0:0, Польщі поступилися із рахунком 1:3, а Молдову розгромили 4:0.

Заявка збірної України на Євро-2024

Заявка збірної України на Євро-2024 нічим не здивувала. Це усі ті гравці, які проводили й три попередні товариські поєдинки. А ось презентували склад креативно – прізвища оголошували прості українці, а також відомі особистості. Наприклад, у відео можна впізнати блогера Ігоря Лаченкова, стендапера Василя Байдака, музикантів Сергія Жадана та Святослава Вакарчука.

  • Воротарі: 1. Георгій Бущан («Динамо» Київ), 12. Анатолій Трубін («Бенфіка» Лісабон, Португалія), 23. Андрій Лунін («Реал» Мадрид, Іспанія);
  • Захисники: 22. Микола Матвієнко, 2. Юхим Конопля, 21. Валерій Бондар (усі — «Шахтар» Донецьк), 24. Олександр Тимчик («Динамо» Київ), 16. Віталій Миколенко («Евертон» Ліверпуль, Англія), 13. Ілля Забарний («Борнмут», Англія), 3. Олександр Сваток (СК «Дніпро-1» Дніпро), 4. Максим Таловєров (ЛАСК Лінц, Австрія), 26. Богдан Михайліченко («Полісся» Житомир);
  • Півзахисники: 7. Андрій Ярмоленко, 19. Микола Шапаренко, 18. Володимир Бражко (усі — «Динамо» Київ), 6. Тарас Степаненко, 20. Олександр Зубков, 14. Георгій Судаков (усі — «Шахтар» Донецьк), 17. Олександр Зінченко («Арсенал» Лондон, Англія), 15. Віктор Циганков («Жирона», Іспанія), 10. Михайло Мудрик («Челсі» Лондон, Англія), 5. Сергій Сидорчук («Вестерло», Бельгія), 8. Руслан Маліновський («Дженоа» Генуя, Італія);
  • Нападники: 11. Артем Довбик («Жирона», Іспанія), 9. Роман Яремчук («Валенсія», Іспанія), 25. Владислав Ванат («Динамо» Київ).

У перелік потрапив захисник Олександр Сваток з Кам’янського, який захищає кольори спортивного клубу “Дніпро-1”, а до цього грав і за “Дніпро”. А ще — декілька гравців, які мають відношення до міста. Це воротар “Реалу” Андрій Лунін, який професійну кар’єру розпочинав за “Дніпро”, та форвард “Жирони” Артем Довбик, який виступав як за “Дніпро”, так і за “Дніпро-1”. 

 

12 червня збірна України прибула до Німеччини. Спочатку команда летіла до Франкфурта, потім – автобусом до містечка Таунусштайн, де базуватиметься впродовж змагань.

Збірна України прибула до Німеччини

Календар матчів

Традиційно для великих змагань у матчі-відкритті зіграє команда-господар. Тож 14 червня Євро-2024 стартує з матчу збірних Німеччини та Шотландії. Початок – о 22:00.

Україна гратиме у групі «Е». Суперниками «синьо-жовтих» на груповому етапі стануть Бельгія, Словаччина та Румунія. Розклад матчів збірної України:

  • понеділок, 17 червня, 16:00, Мюнхен, «Арена Мюнхен», Румунія — Україна;
  • п’ятниця, 21 червня, 16:00, Дюссельдорф, «Дюссельдорф Арена», Словаччина — Україна;
  • середа, 26 червня, 19:00, Штутгарт, «Арена Штутгарт», Україна — Бельгія.

Стадія плей-оф розпочнеться 29 червня першими двома матчами 1/8 фіналу. Сам фінал пройде 14 липня у Берліні.

Де дивитися матчі Євро-2024

В Інтернеті усі матчі Євро-2024 транслюватиме медіасервіс Megogo (51 гра в прямому етері). Співтранслятором стало «Суспільне», проте тут усе не так просто. Регіональні канали «Суспільного» покажуть не усі матчі. Та й то, вони будуть доступні безкоштовно лише в цифровому мовленні T2, кабельних мережах та IPTV. Якщо ж ви є підписником «КиївстарТВ», Sweet.tv чи інших ОТТ-сервісів, окрім Megogo, то вам «нічого не світить».

«Суспільне» покаже матч-відкриття, один поєдинок групового етапу на день (у тому числі – 3 матчі збірної України), половину матчів 1/8 фіналу, а також усі матчі 1/4 та 1/2, й саму вирішальну гру. Якщо Україна вийде у плей-оф, то суспільний мовник транслюватиме усі матчі «синьо-жовтих».

1 тур групового етапу Євро-2024 2 тур групового етапу Євро-2024 3 тур групового етапу Євро-2024

Раніше ми писали, що відбувається у СК «Дніпро-1». Лідери можуть полишити команду, на яку накладений трансферний бан через борги. Окрім того, спортсмени із Дніпра Магучіх та Кохан здобули “золото” та “бронзу” на Чемпіонаті Європи з легкої атлетики. Розповідали ми й про те, що лідер СК «Дніпро-1» Олександр Піхальонок перейшов у гранд українського футболу — київське «Динамо».

UkraineNews