F-16 уже влітку будуть захищати Харків від російських КАБів — The Guardian

Винищувачі зможуть бити по російському прикордонню.

Британська газета з посиланням на численні військові джерела повідомила, що літаки F-16 допоможуть захистити Харків.

Кількість ударів російськими авіабомбами по місту та області має зменшитись, як тільки союзники передадуть перші винищувачі в Україну.

«В останні тижні Росія широко застосовувала КАБи проти міста Харкова, запускаючи бомби з літаків, що залишаються в російському повітряному просторі. Численні українські джерела заявили, що F-16 захистять друге місто України від цієї зброї», — пише The Guardian.

Командувач ВПС Нідерландів генерал Арнуд Сталлманн заявив, що улітку F-16 піднімуться в небо над Україною.

«Приблизно влітку все буде готово», — сказав він, виступаючи перед двома списаними F-16. Підготовка українських пілотів триває, як і технічного персоналу. 

Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен також заявила, що перші поставки літаків в Україну мають відбутися цього літа. Авіаційний експерт та колишній військовий льотчик Анатолій Храпчинський упевнений, що після появи літаків F-16  в Україні росіянам доведеться змінити тактику. Він упевнений, що українські ВПС досягнуть паритету в небі і зможуть завдавати серйозних втрат ворожій авіації у прикордонній смузі.

«Ми зможемо більш ефективно вражати їхні літаки і ракети, і їм буде дуже важко продовжувати використовувати керовані авіабомби КАБ, які їм потрібно запускати з відстані 50−70 км», — зазначив він.

Експерти зазначають, що для обслуговування кожного F-16 потрібно близько 10 осіб, включно з двома пілотами. Інструктори, які пройшли навчання в Нідерландах, передаватимуть знання іншим колегам.

Нагадаємо. раніше повідомлялося, що Україна може отримати шість F-16 до літа і розгорнути перші вже у липні. Проте точна кількість винищувачів і їхня комплектація достеменно невідомі. Данія, Нідерланди, Норвегія та Бельгія зобов’язалися відправити в Україну близько 45 літаків, яких достатньо для трьох невеликих ескадрилій. F-16, ймовірно, будуть озброєні ракетами малої та середньої дальності та бомбами.

Нагадаємо, росіяни з березня масовано б’ють КАБами по Харкову та області. За добу на цивільну інфраструктуру та позиції ЗСУ скидають до 20 авіабомб. Ці боєприпаси не дуже точні, але надзвичайно потужні, і тому  небезпечні для цивільних — одна КАБ-500 здатна знести пів вулиці в селі. 

Як писав UA-NEWS.in.ua, у світі знайдеться не так і багато систем, що здатні протистояти цим новим російським розробкам. Збивати сам боєприпас малоймовірно та нераціонально, стверджують експерти, тому треба збивати літак. З цим упорався б комплекс Patriot, що здатен вражати цілі на відстані 150 км, а також літаки F-16, здатні нести ракети з дальністю ураження до 300–500 км.

Джерело

UkraineNews