Хворому на астму кримчанину Ялкабову у в’язниці РФ не видавали інгалятори, поки не стався напад – дружина

  Хворому на астму кримчанину Ялкабову у в'язниці РФ не видавали інгалятори, поки не стався напад – дружина

Засудженому Росією кримчанину з хронічною астмою Тимуру Ялкабову не видавали інгалятори у в'язниці — поки у нього не відбувся напад, повідомила «Кримська солідарність» дружина Ялкабова.

Ліки купили та відправили до в’язниці №1 Димитровграда Ульяновської області РФ родичі Ялкабова. Препарати, які були у медико-санітарній частині в’язниці, йому не підходили та не знімали напади бронхіальної астми.

«Я ліки відправила вчасно, але лікар був у відпустці. Адміністрація видала йому свої, але вони йому не допомогли», — розповіла дружина кримчанина Алія Ялкабова.

Після чергового нападу у політв’язня співробітники в’язниці дістали із посилки родичів один інгалятор.

«Лікар вийшов у вересні з відпустки і тільки тоді йому віддали всі ліки», – додала Аліє.

До виправної установи Ялкабова навідався його адвокат. За період перебування у в’язниці політв’язень став скаржитися на біль у суглобах та колінах.

Крім цього, кримчанин повідомив йому про проблеми з магазином для ув’язнених, а саме про великі затримки з видачею покупок, які почалися ще з серпня.

У лютому 2021 року в Криму відбулися масові обшуки у Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Радянському районі Криму. Ленур Сейдаметов, Тимур Ялкабов, Азамат Еюпов, Яшар Шихаметов, Ернест Ібрагімов та Олег Федоров були доставлені до управління ФСБ Росії у Криму після проведення слідчих заходів за місцем проживання у їхніх будинках. Родичам слідчі ФСБ заявили, що затриманим ставлять у провину статтю 205.5 КК Росії. Кримських татар звинуватили в причетності до діяльності релігійної організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в Росії, але діючу без обмеження на рівні національних законодавств в Україні та в багатьох країнах світу.

У травні 2022 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону виніс обвинувальне рішення проти фігурантів другої сімферопольської справи Хізб ут-Тахрір. Терміни – від 12 до 14 років позбавлення волі.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав політв’язнями 24 кримськотатарських активістів, затриманих 27 березня 2019 року в Криму.

Роскомнагляд (Роскомнадзор) намагається заблокувати доступ до сайту Крим.Реалії. Безперешкодно читати Крим.Реалії можна за допомогою дзеркального сайту: https://dfs0qrmo00d6u.cloudfront.net. Також слідкуйте за основними подіями в Telegram, Instagram та Viber Крим.Реалії. Рекомендуємо встановити VPN.

UkraineNews