ЄСПЛ оголосить вердикт щодо скарги на порушення Росією прав людини в Криму 25 червня

ЄСПЛ оголосить вердикт щодо скарги на порушення Росією прав людини в Криму 25 червня

Європейський суд з прав людини у Страсбурзі (ілюстративне фото)   ЄСПЛ оголосить вердикт щодо скарги на порушення Росією прав людини в Криму 25 червня

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) 25 червня оголосить вердикт Великої палати суду у справі «Україна проти Росії (щодо Криму)», повідомляє Deutshe Welle.

Оголошення рішення відбудеться під час громадських слухань у Палаці прав людини у Страсбурзі, засідання розпочнеться об 11 годині.

Справа «Україна проти Росії» базується на трьох скаргах, які Україна подала до ЄСПЛ у 2014, 2015 та 2018 роках. Київ звинувачує Росію у грубих порушеннях прав людини в анексованому Криму. Згідно з позицією української влади, Росія відповідальна за порушення низки статей Європейської конвенції з прав людини, серед яких право на життя, недопущення нелюдського поводження і тортур, право на свободу та безпеку, на справедливий суд, на свободу віросповідання, право на освіту та вільне пересування.

У Києві стверджують, що в Криму з 2014 року відбуваються системні порушення прав людини, вчинені російською владою. Оскільки Росія анексувала півострів, саме вона має відповідати за грубі порушення прав незалежних журналістів, активістів, представників кримськотатарської спільноти та українців, які відкрито висловлювали свій протест проти окупації Криму, заявили представники України в суді.

У грудні 2020 року ЄСПЛ визнав «кримську справу» прийнятною для розгляду та підтвердив, що Росія здійснює контроль території півострова з 27 лютого 2014 року.

Слухання у справі відбулися двічі – 11 вересня 2019 року та 13 грудня 2023 року. На останніх слуханнях у грудні минулого року були присутні представники української влади, а Росія як країна-відповідач своїх представників на слухання у цій справі не відправила.

Росія була виключена зі складу Ради Європи (РЄ) через збройну агресію проти України в березні 2022 року. З 16 вересня того ж року офіційно перестала бути стороною Європейської конвенції з прав людини.

Роскомнагляд (Роскомнадзор) намагається заблокувати доступ до сайту Крим.Реалії . Безперешкодно читати Крим.Реалії можна за допомогою дзеркального сайту : https://dfs0qrmo00d6u.cloudfront.net . Також слідкуйте за основними подіями в Telegram , Instagram та Viber Крим.Реалії . Рекомендуємо встановити VPN .

UkraineNews