Мобільний додаток «СвітлоЄ» – з Луцька: де завантажити, як користуватися та хто його створив

Мобільний додаток «СвітлоЄ» – з Луцька: де завантажити, як користуватися та хто його створив

Ілюстративне фото

Лучанин Олег Кулакевич та компанія REDWING STUDIO розробили безкоштовний мобільний застосунок «СвітлоЄ», який допомагає відслідковувати графіки відключень електрики у Волинській області.

Про ідею створення додатка та те, як він працює, про своє ставлення до підняття тарифів на електроенергію та підготовку до зими Олег Кулакевич розповів Район.Луцьк.

За інформацією національної енергетичної компанії «Укренерго», з 22 березня по 8 травня російські окупанти під час масованих атак розбили майже всі великі теплоелектростанції. Покривати дефіцит електроенергії певний час допомагали гідроелектростанції, але вони також пошкоджені обстрілами. Ті, які залишились, через паводок працювали на межі можливостей.

Крім того, влітку почалися ремонти на атомних електростанціях, їх  готують до зими, і це також впливає на стан  енергосистеми. Покладатися тільки на сонячні електростанції також складно, бо на їх роботу впливає сильна хмарність, дощ, спека. 

Влітку через надвисокі температури вироблення сонячної енергії знижується, а споживання зростає, адже люди вмикають кондиціонери та вентилятори. Тож відключення світла у містах та селах, які впровадили декілька місяців тому, застосовуватимуть і надалі.

Застосунок розробили ще торік, а оновили цієї весни

 Застосунок «СвітлоЄ» створили, щоб людям було зручно відстежувати години, тривалість вимкнень та підлаштовувати побут, роботу, відпочинок під діючі графіки відключень електроенергії. 

Мобільний додаток «СвітлоЄ» – з Луцька: де завантажити, як користуватися та хто його створив

Олег Кулакевич

За словами Олега Кулакевича, програму, яка відстежує вимкнення електроенергії, розробили ще минулого року.

«Ідея створити такий додаток разом з іншим луцьким розробником виникла під час минулорічних блекаутів. Цей розробник тоді створив чат-бот у Телеграмі, який сповіщав про відключення електроенергії. Наша компанія вийшла з ним на зв’язок і ми розробили власний додаток на основі його сервісу», – розповів Олег.

Але поки тривав процес впровадження застосунку, а в Аррlе його погоджували, відключення електроенергії скасували. Розробники, звісно, зраділи, що електрику вже не вимикають, однак додаток у маркетах приховувати не стали. Так він чекав свого часу цілий рік.

За словами Олега Кулакевича, нещодавно він помітив, що попит на додаток став рости, застосунок почав підійматися у рейтингу онлайн-платформ цифрової дистрибуції.

«Застосунок з 1000 рейтингу перейшов на 15 місце у розділі продуктивність, тобто люди почали його завантажувати. З новин дізнався, що у Луцьку знову почали вимикати світло. Тоді зрозумів, з чим пов’язана така популярність застосунку. За перший день ми отримали 1000 нових користувачів», – ділиться Олег.

Інформація у «СвітлоЄ» надходить з офіційних джерел і ним можна користуватися через мобільний 

Розробник розповів, що відновити роботу програми мусили буквально за один день, адже минула її версія фактично застаріла, бо компанія «Волиньобленерго» за цей час змінила алгоритм подачі даних про відключення. Якщо раніше енергетики подавали графіки вимкнення електроенергії у форматі PDF-документу, то зараз цю інформацію виводять на власний сайт.

«Наша команда буквально за день написала новий алгоритм, який підтягує ці дані з офіційного сайту обленерго у застосунок «СвітлоЄ». Тобто, застосунок відображає дані з офіційних джерел», – розповів він.

За словами Олега Кулакевича, наразі «Волиньобленерго» блокує доступ до інформації зі свого сайту, хоча розробники вели перемовини з компанією з цього приводу.

«На жаль, вони не готові співпрацювати, тому ми надалі працюємо через власні алгоритми отримання інформації. Обленерго продовжує блокувати наші IP-адреси», – розповів лучанин. 

Наразі вийшло чергове оновлення додатка, в кінці травня ним вже  користувались понад 10 тисяч людей. Автори програми намагалися, аби інформація про відключення світла відображалася користувачам у якомога зручнішому вигляді. Для цього в додатку треба обрати своє місто чи село, вказати вулицю та будинок. Після цього можна побачити години відключення світла за вказаною адресою. 

Мобільний додаток «СвітлоЄ» – з Луцька: де завантажити, як користуватися та хто його створив

Застосунок СвітлоЄ

Крім того, користувачі можуть залишити відгук про роботу додатка «CвітлоЄ» у  телеграм каналі, на який можна перейти прямо із застосунку.

«У телеграмі допомагаємо людям знайти адресу, яка їх цікавить. Якщо ж її справді немає в графіках, ми швидко її додаємо. Кожен відгук для нас важливий, бо дозволяє удосконалити роботу застосунку», – розповів Олег.

Наразі в додаток внесли населені пункти Волинської області. Втім, за словами Олега Кулакевича, розробники планують розширювати географію дії застосунку у межах сусідніх областей.

Ще декілька тижнів тому додаток могли завантажити лише користувачі IOS платформи, наразі він вже доступний для Android. Скачати застосунок можна ТУТ.

«Спочатку розповсюджували застосунок через apk-файл, який охочі могли скачати з офіційного каналу розробників. Але понад тиждень тому він з’явився у Google play», – розповів розробник.

Про підготовку до зими та підвищення тарифів на світло

За словами Олега Кулакевича, він, як і більшість українців, готується до відключень електроенергії восени та взимку. Минулого року чоловік придбав EcoFlow. Поки світло не відключали, продав його та купив більш потужний прилад.

«Його достатньо, щоб зарядити ноутбук, телефон, котел. Тобто завдяки EcoFlow можна залишатися на зв’язку, працювати та бути з гарячою водою. Цього в принципі цілком достатньо», – розповів Олег.

До 1 червня за електроенергію українці платили 2,64 грн/кВт. Таку ціну встановили ще минулого року. Однак вже з початку цього літа населення сплачуватиме 4,32 гривні за спожитий кіловат. Новий тариф діятиме до 30 квітня 2025 року.

На думку Олега Кулакевича, підвищення цін на електроенергію  неможливо було уникнути, хоч більшість людей відреагували на це негативно. Підвищення тарифів було неминучим, через значні пошкодження російськими обстрілами об’єктів енергетичної інфраструктури.

«Крім того, вчасне відновлення системи енергопостачання дозволить працювати підприємцям, бо через вимкнення світла на виробництві буває простій у роботі. До того ж  підняття тарифів стимулюватиме людей  заощаджувати електроенергію. Влітку, наприклад, будуть рідше вмикати кондиціонери», – розмірковує розробник. 

Читайте також:  За три місяці «Чистий Луцьк» здав понад 600 кілограмів пластикових пляшок

UkraineNews