Понад пів тисячі учасників хаджу до Мекки померли від спеки

Понад пів тисячі учасників хаджу до Мекки померли від спеки

Причиною більшості смертей стала спека вище 50 градусів   Понад пів тисячі учасників хаджу до Мекки померли від спеки

Понад 550 людей померли в Саудівській Аравії під час хаджу – традиційного паломництва мусульман до священного місто Мекка. Причиною більшості смертей стала спека вище 50 градусів Цельсія. У святих місцях та в чергах до них паломникам не було де сховатися в тінь, пише Reuters.

Понад 300 із померлих – єгиптяни. Також серед жертв спеки є громадяни Тунісу, Йорданії, Ірану, Сенегалу, Індонезії та інших країн. Близько 2700 прочан доставлені до лікарень.

Водночас арабський дипломат повідомив AFP, що щонайменше 600 єгиптян померли через спеку під час паломництва.

Понад пів тисячі учасників хаджу до Мекки померли від спеки

МОЗ Саудівської Аравії рекомендувало паломникам ховатися від сонця, пити багато води і за можливості залишатися під укриттям у найспекотніший час. Однак багато ритуалів хаджу, такі як обхід навколо священного каменю Кааби в Меці і обов’язковий підйом на гору Арафат, вимагають від мусульман перебувати вдень під сонцем.

Цього року хадж до Мекки здійснили понад 1,8 мільйона вірян. Минулого року, коли час хаджу теж припадав на червень, було зареєстровано щонайменше 240 смертей від спеки та зневоднення.

Дослідження в регіоні показують, що аномально високі навіть для Саудівської Аравії літні температури пов’язані із глобальними змінами клімату. За словами експертів, середня температура у районі Мекки стабільно зростає на 0,4 градуса кожне десятиліття.

Хадж є одним із п’яти стовпів ісламу, і його мусять здійснювати всі мусульмани, що мають таку можливість, хоча б раз у своєму житті. Він складається з серії релігійних обрядів, які проводяться впродовж п’яти днів.

Роскомнагляд (Роскомнадзор) намагається заблокувати доступ до сайту Крим.Реалії . Безперешкодно читати Крим.Реалії можна за допомогою дзеркального сайту : https://dfs0qrmo00d6u.cloudfront.net . Також слідкуйте за основними подіями в Telegram , Instagram та Viber Крим.Реалії . Рекомендуємо встановити VPN .

UkraineNews