Ударити в тил: для чого росіяни зібрали нове 10-тисячне угруповання на Харківщині

Окупанти сформували ударний "кулак" навпроти Борової.

Російська армія планує розпочати активні бойові дії ще на одному відтинку на Харківщині. Для цього на території тимчасово окупованого Сватівського району накопичили 10 000 військових і 450 одиниць техніки.

Про загрозу нового наступу 18 червня повідомили аналітики DeepState, їхню інформацію підтвердили у Третій штурмовій бригаді, яка стоїть на позиціях саме на цьому напрямку.

За даними аналітиків, росіяни спробують повторити минулорічний наступ на Борову.

«На ділянці від Райгородки до Нововодяного (Сватівський район — Ред.) кацапи наростили до 10 000 чоловік особового складу та близько 450 ОВТ, з яких 200 артсистем. Мета очевидна — спроба повторити минулорічний наступ на Борову. Проти ворога протяжну оборонну лінію на напрямку наразі утримує 3 ОШБр. Проте, сили залишаються неспівмірними, окупанти переважають кількістю, застосовують додаткові підрозділи й ведуть інтенсивні штурмові дії вздовж усіє смуги наступу», — йшлося у повідомленні DeepState.

У Третій штурмовій зазначають, що ворог щодня проводить атаки, його сили багаторазово переважають над Силами оборони України. Просування поки що немає, але резерви у ворога майже нескінченні.

Військово-політичний аналітик, колишній військовослужбовець Євген Дикий вважає, що росіяни після провалу травневого Харківського наступу розпочнуть ще один, аби сковувати сили ЗСУ. Проте накопичене угруповання свідчить про те, що військові дії будуть відрізнятися: якщо на Вовчанському та Липцівському напрямках були здебільшого «зелені» мобілізовані росіяни без підкріплення техніки, то на Борову можуть сунути досвідчені військові підрозділи рф під прикриттям. Метою такого наступу  може бути прагнення вийти у тил наступаючим підрозділам ЗСУ.

«Попередня Харківська операція росіян уже фактично закінчилася провалом. У Вовчанську ми уже у контрнаступі, а у ворога задача окопатися та закріпити за собою зайняту 10-кілометрову смугу. Може бути, що формування ударної групи на Борову — це не те щоб відволікаючий маневр, а створити загрозу заходу у тили нашому угрупованню, яке веде контрнаступ на Харківщині. Створити загрозу, що в тили нам прорвуться і створять загрозу нашому угрупованню — цілком розумний хід росіян. У них ніхто не відміняв задачі просуватися скрізь, де зможуть і окупувати максимум того, що зможуть. Хтось із їхніх командирів вирішив, що Борова може стати слабким місцем. Насправді угрупування у 10 000 на Борову і Райгородку — це насправді багато. Для великого міста це було б несерйозно. Нагадаю, «харківське угруповання» було  50 000, але вони наступали фронтом довжино. 70 км. Я спілкувався з офіцерами з Вовчанська і вони кажуть, що на них йшли «зелені» солдати. На Боровій ситуація інша: це досвідчені частини, які не перший місяць на фронті. На Харківщині було дуже мало техніки, наступали без прикриття майже. А коли ми чуємо про 450 одиниць, то це базово, так росіяни завжди наступали. Пів року тому вони перейшли до тактики малих груп. І тут раптом на Боровій вони хочуть спробувати свою класичну тактику», — розказав в ефірі «УП» Дикий.

Напрямок імовірного удару росіян. Карта: DeepState.

Росіяни досі прагнуть повернутися на рубежі по річці Оскіл у Куп’янському районі, аби їм легше було тримати оборону. Це їхня основна мета у просуванні на Куп’янськ-Вузловий. За словами Дикого, «для будь-яких можливих перемовин зручно, якщо лінія фронту йде по водних бар’єрах».

Як писав UA-NEWS.in.ua, на відтинку у 10 кілометрів східніше Борової аналітики нарахували 7 мотострілецьких, 2 танкових та 2 артилерійських полків 20-ї армії. Також Росія перекинула сюди найманців з нерегулярних армійських підрозділів, зокрема «шторм v», «чорна мамба», «фіксики» та «чвк патріот». А для підтримки порядку присутній БАРС-14. Імовірно, противник планує вийти на лінію Надія-Новоєгорівка, а потім на Першотравневе-Чернещина (за 15 кілометрів від Борової).

Автор: Вікторія Шелудько

Джерело

UkraineNews