«Зробили перші постріли по мітингувальниках»: ДБР України повідомило про підозру екскомандиру севастопольського «Беркуту»

«Зробили перші постріли по мітингувальниках»: ДБР України повідомило про підозру екскомандиру севастопольського «Беркуту»

Спецназівці з автоматом Калашникова та снайперською гвинтівкою використовують вогнепальну зброю проти протестувальників, Київ, вулиця Інститутська, 20 лютого 2014 року   «Зробили перші постріли по мітингувальниках»: ДБР України повідомило про підозру екскомандиру севастопольського «Беркуту»

Державне бюро розслідувань (ДБР) повідомило про підозру колишньому командиру роти спецпідрозділу «Беркут» Управління МВС України в Севастополі та одному з міліціонерів цього підрозділу в меах справи Майдану.

«Вони були безпосередніми виконавцями масових розстрілів активістів Майдану і фактично були першими, хто розпочав стрілянину по мітингувальниках», – йдеться у повідомленні, оприлюдненому пресслужбою бюро в телеграм-каналі.

За даними слідства, 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві ці міліціонери спецроти «Беркут» виконали наказ вищого керівництва та застосували до учасників акцій протесту вогнепальну зброю, споряджену патронами зі свинцевою картеччю.

У ДБР України кажуть, що безпосередньо через них загинули троє мітингувальників, а ще троє отримали вогнепальні поранення різного ступеня тяжкості.

«Їхні постріли фактично стали поштовхом до продовження умисних убивств учасників акцій протесту, вже із застосуванням нарізної табельної автоматичної та снайперської вогнепальної зброї, бійцями спецпідрозділів Київського «Беркуту» (так звана «чорна рота») та внутрішніх військ МВС України», – стверджують у ДБР , і додають, що через їхні дії загинули 48 учасників акцій протесту та ще 90 отримали вогнепальні кульові поранення.

Після цих подій командир «Беркута» разом із співробітниками очолюваного підрозділу, щоб уникнути відповідальності, втекли до Севастополя, де згодом перейшли на бік РФ і сприяли анексії півострова, додають у бюро.

У лютому ДБР України повідомило, що за чотири роки розслідування «справ Майдану» було повідомлено 239 підозр, до суду скеровано 117 обвинувальних актів щодо 211 осіб.

Але, як повідомила Радіо Свобода, адвокат потерпілих у «справах Майдану» Оксана Михалевич, більшість вироків у цих справах обвинувальні, але обвинувачених звільнено від покарання через закінчення термінів давності, саме притягнення до відповідальності.

На початку травня повідомлялося, що стосовно екскомандира севастопольського «Беркуту» до суду скеровано обвинувальний акт за частиною 3 статті 110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України). Йдеться про Сергія Колбіна.

21 листопада 2013 року в Україні розпочався Євромайдан. Він став відповіддю на рішення влади зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Протести набули великих масштабів після розгону 30 листопада і тривали до лютого 2014 року. Силовики кілька разів намагалися розігнати протестувальників.

За даними Генпрокуратури України, загалом під час Революції гідності постраждали 2,5 тисячі осіб, 104 із них загинули – більшість у лютому 2014 року. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ України, з 18 лютого до 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

Роскомнагляд (Роскомнадзор) намагається заблокувати доступ до сайту Крим.Реалії . Безперешкодно читати Крим.Реалії можна за допомогою дзеркального сайту : https://dfs0qrmo00d6u.cloudfront.net . Також слідкуйте за основними подіями в Telegram , Instagram та Viber Крим.Реалії . Рекомендуємо встановити VPN .

UkraineNews